Gå til hovedindhold
Eleverne på Georg Stage

Elevernes Dagbog

Uge 14 - 1. bakke

Mandag 3/4
HALLØJ Puring kl 06:30 Tenerife tid. Søsikkerhedsundervisning med 1. styrmand Johannes. Øvelser ar brandmønstring og bjærgningsmønstring. Ualmindelig dejlig frokost bl. a bestående af kæmpe lammekølle. Første bakke var en tur i skibets ene jolle for at lære at ro og spytte kommandoer ud som fartøjsfører. Derefter rengjorde vi hele den indvendige del af skibet og nattede dækket (gjorde det vådt). Til aften var alle på dæk for at få demonstreret hvordan man hejser en jolle op fra vandet. Det kræver næsten hele skibets opmærksomhed og kræfter. Sidst men ikke mindst lærte vi at pakke redningsveste til flådeøvelse i morgen. 
-Rikke #13
-Frida #1

 

Tirsdag 4/4

Halloj! Hanna hær! Idag har vi haft livflotteøvning, iprincip hela dagen. Vi skulle hoppa i vattnet från relingen med ræddningsvæstar som vi blåste upp innan. Sen nær vi var i vattnet skulle vi klættra upp på flotten och vænda den genom att luta oss bakåt. Flotten vælte over oss så man var tvungen att hålla fast i ett rep nær den vælte/vændes før att kunna orientera sig ut. Men det gick brafør mig och min partner Hans-Henrik från Grønland. Vi kom upp på flotten iprincip på færsta førsøket och vænde den tillsammans. Man skulle jobba i par två och två och vænda den tillsammans. 

Min vakt/skifte hade senare informationsstund med Kaptenen Bjarke Wahlqvist om George Stages historia samt regler ombord. 

Nu ær vi æntligen lediga efter att ha packat ihop alla ræddningsvæstar igen och fått tillbaka våra arbetsklæder från flotteøvelsen. 

Haha det ær lite lustigt at tinte kunna anvænda svenska bokstæver så det bliver en liten touch av Dansk hær ;). 

God kvæll! J

/ Hanna Baakke 1 Skifte 1

Onsdag 5/4
Som vanligt startede dagen kl. 06:15. ”Ud af køjerne og mønstring på dæk!”  
Derefter forsøgte vi at færdiggøre vores brand/bjærgningsøvelse fra i går. 1. styrmand Johannes havde gjort klar med røgbomber, nødblus og ildebrand, men da halvdelen af os elever havde forsøgt at slukke sidstnævnte med pulverslukkere, afblæste havnevæsenet resten af seancen. Overstyrmand Helle lod os forstå, at det ofte skete at havnen på den måde ”opfandt regler”. 
Således gik resten af formiddagen for mit, og resten af 1. skiftes vedkommende, med at slå sejl under. Det er en rar fornemmelse at vide at der nu hænger et storsejl, der ikke ville have hængt der hvis ikke det var for os. Vi er vigtige brikker allerede før vi sejler. Kl. 17:00 fik 2. og 3. skifte landlov, så vi på 1. skifte havde skuden for os selv. Vi fortsatte oprigningen og fiksede nogle af de andre småting, der helt naturligt opstår på et 80 år gammelt sejlskib. I morgen står den på landlov. 
-Vel mødt.

 

Torsdag 6/4
Halløj. Today the day went as usual but we spent most of the day up on the sails with 1. Skifte. We sat two new sails. And soon after around 14:00 we learnt how to fold up the sails on the yards wich went pretty well in my opinion. My days challenge was setting and fixing up the ‘bram’ so we could be ready to set the sail. The last work of the day was a lesson on how to “klæ”.
Best regards nr. 7

 

Fredag 7/4
I dag har været skøn! Vi er blevet meget bedre til at ro i 1. bakke og har forhåbentlig snart en elev der er så dygtig til at være fartøjsfører at vi kan tage ud på egen hånd uden en kvartermester. Fartøjsføreren er den person der sidder bagerst i jollen, holder roret og giver kommandoer til alle dem der ror. Eksempelvis ” Klar på årene! Ro væk”.
Om aftenen fik vi landlov! Skønt at få set Santa Cruz og kunne dele sig op i mindre grupper. Det kan nemlig godt være lidt overvældende at være 73 sammen døgnet rundt.
-Frida #1

Lørdag 8/4
Sidste dag på Tenerife! Vi har haft to dages landlov de sidste dage. Det har været fantastisk. Vi er ved at blive rystet godt sammen. Alle ser ud til at være gode venner og alle kan sammen. Alle glæder sig til at vi skal sejle. Så kan vi blive rigtige sømænd! Livet på Georg Stage virker til at være lutter lagkage. Ikke fordi vi ikke har det hårdt, men fordi at alt hvad vi laver er fantastisk sjovt. Om vi ror, bjærger sejl, skaffer (spiser) eller har fritid så høres latteren på dæk og i banjerne. I dag har vi haft MOB-rulle som er en procedure man bruger (hvis) nogen ryger over bord.

Søndag 9/4
Endelig! 
I skrivende stund har Georg Stage været undervejs 4 timer. Ganske vidst ligger Tenerife stadig og lurer om styrbord, ligesom maskinens dunken minder os om at vores stag-, for- og mesansejl er sat med henblik på at skabe stabilitet og ikke fremdrift, men det er alligevel en fantastisk følelse. Det forholdsvis stabile dæk vi havde vænnet os til i havnen er nu erstattet af et mere levende, og frem for alt gyngende, et af slagsen. Søsygen har vi indtil videre ikke mærket noget til, men mon ikke den snart stikker sit grimme ansigt frem? Vi fordriver tiden med at stirre ned i vand, der er så blåt at det virker helt surrealistisk for os danskere der er vandt til de hjemlige farvandes grå/grønne nuancer. De 217 forskellige tovender der på nærmest magisk vi skal føre os over Atlanten (når vi ellers får sat sejl) øves af frivagten, mens vi andre farer rundt som hovedløse høns og forsøger at forstå hvad overstyrmand Helle dog mener, når hun råber at ”Vi braser til bagbord halse! ” Søfolk er vi langt fra endnu, men stemningen fejler intet og da 5-6 kaskelothvaler dukker op rundt om vores lille skib får den et yderligere nyk opad.
Solen går så småt ned bag vulkanøerne 4 streger om styrbord og foran os ligger 3000 sømil åbent vand og venter. Er tilværelsen til at holde ud? 
Åh ja!
Vi ønsker alle i derhjemme en god palmesøndag.
#19