Gå til hovedindhold
Eleverne på Georg Stage

Elevernes Dagbog

Atlanterhavet

17/4-17 22.00
3. bakke sidder samlet på aftenens 20-24 vagt. Over os lyser den vildeste stjernehimmel og morilden bobber rundt bag Georg. I går, søndag var store vaskedag på skibet, hårdt tiltrængt efter to ugers arbejdssved og bremsespor. Det var en omfattende proces, tøjet kom i tre saltvandsbaljer efterfulgt af sæbeskrubning for til sidst at blive fersket af i en pøs. Derefter var Benja, nr. 27, en lille tur til vejrs i krydstoppen(1) og fortoppen (2) for at hænge tøjjollen (3) op. Det var den ultimativ længste strækning af tøjvask i vores liv – klart også den mest omfattende, men den hyggeligste og smukkeste. 

2. skifte kørte i sidste uge den hårde 15-20 + 04-08 vagt og kæmpede alle med tunge øjenlåge over mortorlærebøger og tovender. Derfor var søndagens ’’fridag’’ hårdt tiltrængt. Nogle brugte dagen med meteorologi og sejlsyning på dæk, og diff. nav og diff. motor(4) om læ, eller simpelthen et velfortjent spil poker eller syv på banjen(5). Efter aftenens tøjvask åbnede skibets slikbod Sloppen og folket strømmede til for at stokke op på chokolade, lakridser og pibetobak. Da slikfråseriet løjede af, var det tid til et længe ventet vagtskifte, da vi overgik til 08-12 + 20-24 vagten. 3. bakke er taknemmelige for uafbrudt nattesøvn, måltider hvor vi ikke behøver kaste maden i hovedet og Ida, nr. 37, har tid til at kredse om mayoen. 
Til aften (mandag) havde vi efter dagens undervisning og aftenskafning (6) tid til at få vores gennemluftede vasketøj væk af vejen. Inden vi mønstrede til vagt klokken 20, blev der spillet røvhul og musik på forbanjen. 

Der er endnu en time og ti minutter til 2. skifte bliver afløst klokken 24, og 3. bakke har antaget bunkeform på dækket, da kvartermester Lau afbryder hyggen om dagbogsskriveriet og melder MOB-rulle(7). Så vi holder nu togtets rekord på 5 minutter og elleve sekunder, men vi arbejder stadig hårdt for at komme under alle tiders Georg score på 2:18. nu vil vi vende tilbage til tovenderne og sender tanker nord på og siger godnat fra 3. bakke.

18/4-17 23.22
Aftenens vagt lakker mod enden og Andreas, nr. 31, har tabt kampen mod de tunge øjenlåg. Resten af 3. bakke er atter samlet om dagbogsskriveriet, efter en overlegen sejr over 4. bakke i en omgang tovendestafet på listetær. I dag har vi fået saltvandsbad på dæk, efterfulgt af de tre tryk på ferskvandsbruseren, hvilket mildt sagt var tiltrængt - tre tryk hver tredje dag og arbejde i denne varme, så trænger man til lidt ferskvand. Til frokost fik vi lasagne og Sofie, nr. 29, brummede tilfreds ved opdagelsen af vegetarudgaven der ventede i kabyssen. Bakkens svenske repræsentant Gustav, nr. 35, har til gengæld efter mange dages kalden på ’’kødfadet’’, omsider mestret de bløde danske d’er. Til 15-pausen gik vi ombord i den sidste friske frugt – og nød det til fulde – så nu går der nogle uger før vi igen hører den knasende lyd af en saftigt æble. 

23/4-17 16.23
De sidste par dage har den stået på vedligeholdelse og vaffelis, de to v’er. Det hører vel sammen når man sådan er på skoleskib. Der er blevet skrabet og genlakeret, riggen er tjekket for knækkede vævlinger, så vi kan gå til vejrs på nysplejsede og fastbændslede vævlinger (8). På nattevagt oplever vi lidt af hvert, vi øver os i at gå til vejrs, pakke og sætte sejl, vi braser og laver MOB-ruller, men flyvefisk der pludselig lander på dækket, må nok være det største hit. Især når nordmanden Marius nr. 40 fra søsterbakken får fat i denne famøse fisk, sprætter den op på maven, og ellers går ombord i den rå Atlanterhavsdelikatesse. Det er da et held at fiskene selv hopper ombord, eftersom vi har haft to liner løbende ud agter de sidste 14 dage uden at fange en eneste fisk. 
Dagene går hurtigere og hurtigere, og den ene tager den anden. Vi er faldet meget bedre på plads, både hos hinanden og i rutinen ombord. Undervisningen kører derudaf og vi holder trit, hvilket betyder lektielæsning om natten, sidemandssnakke om totakts- og firtaktsmotorer og naglediagramsrundfart (9) flere gange i døgnet. Det er nu meget rart med sådan en søndag her, hvor vi har tid til vaffelis og hygge. Denne søndag står på luftning af køjer, soveposer og lagner, ingen tøjvask denne dag, det venter vi med til i morgen, hvor vores bukser endelig får en tur – de har kæmpet en brav kamp de sidste 23 dage. Efter hejsningen af køjerne på tøjjollerne, stod den igen på meretologi og sejlsyning på dæk, efterfulgt af de to valgfag om læ. Hvortil valfarten er stor, især diff. nav med det eftertragtede erhvervsduelighedsbevis er af interesse, med ca. halvdelen af flokken deltagende. 
Men det helt store spørgsmål er jo, hvad skete der med frisk frugt situationen? Vi blev i hvert fald ikke skuffede da køkkeneleven Janus, kom ud fra kabyssen en med frisk lavet omgang kold smoothie, dagen efter stod den på kiks og saft, og i dag … vaffelis med flødeskum og syltetøj! I det hele taget har vi det ret godt på fråsefronten disse dage, der har været is af to omgange og to fødselsdage, og så skal der jo kage til. Vi klager ikke og synger højt i kor på fødselsdagssang. 
Senere i dag bliver der vist film på storsejlet, mon man finder bedre anledning at se den smukke sejler film Marta? Vi tror det næppe, så folket har genopfyldt slikdepoterne på Sloppens anden åbningsdag og er klar på en god omgang filmhygge. Vi glæder os, og desuden går vi en ny vagtplan i møde, når vi senere overgår til 24-04 + 12-15 vagten. Vi har hygget os med dagbogstjansen og håber alt er vel hjemme – vi har det i hvert fald godt. 

Hilsen 3. bakke, Bjørn 21, Marie 23, Inuna 25, Benjamin 27, Sofie 29, Andreas 31, Mikkel 33, Gustav 35, Ida 37, Carl 39.

(1) Skibets agterste mast.
(2) Skibets forreste mast.
(3)Tørresnor.
(4) Tilvalgsfag ombord. Differentieret navigation er en mulighed for at få et erhvervsduglighedsbevis og differentieret motorlære giver titlen motorpasser.
(5) Vores kombinerede spisestue, soveværelse, klasseværelse og dagligstue.
(6) Vi spiser ikke. Vi skaffer!
(7) Mand over bord øvelse. Der går sport i at være det skifte som allerhurtigst får MOB-båden kørt i stilling. 
(8) Vævlinger er dem vi træder på, når vi klatrer op i riggen. Det kræver et par øjesplejse og en vis mængde knofedt at få dem til at sidde godt fast oppe i højderne.
(9) Alle elever skal for at få lov at gå på landlov på Skt. Croix, have afleveret en komplet oversigt over alle skibets 217 tovender.